Защо да внимаваме при покупка на велосипед втора ръка?

Покупката на велосипед втора ръка, може да Ви излезе по-евтино, но е възможно и да имате много проблеми. Немалка част от велосипедите, бегачите и детските колела втора употреба са крадени и собствениците им ги издирват. В този ред на мисли, ако колелото, което купувате няма документи и идва от съмнителен източник пред някой магазин или в заложна къща, е добре да стоите настрана от возилото. И дори офертата да е съблазнителна, не я приемайте.

Закупуването на употребяван велосипед може да се окаже нож с две остриета. Днес много собственици на колелета ги регистрират в интернет, а ако им ги откраднат пускат снимки и ги издирват в социалните мрежи. Ако предположим, че сте закупили велосипед втора ръка от странен субект, то тогава някой може да си го познае и да Ви държи отговорни за кражбата. Едва ли заслужава да спестите няколко десетки лева, за да се подложите на такава емоция.

Същото важи и за велосипедните части. Веломафията обикновено разглобява колелета и ги продава на части в разни сервизи и магазинчета. Тук обаче да не забравяме, че съвременните бегачи например имат сериен номер на рама, по която лесно може да се познае, че дадената част е открадната, особено ако е предварително регистрирана. От тази гледна точка се препоръчва да купувате части от оторизирани търговци за дадената марка и модел велосипед.

Разбира се, не твърдим, че всички велосипеди втора употреба, са крадени и отмъкнати с взлом. Има хора, които искат да продадат по-евтино старо детско или спортно колело, без да са го отмъкнали с взлом. Най-лесно е да се познае източникът, от който идва стоката. Ако такова колело Ви се предложи на паркинга на някой хранителен магазин или в скрити квартални улици, то това значи, че някой има да крие нещо. Ако обаче съседът Ви, който познавате от десетки години Ви предлага возилото, едва ли можете да се притеснявате за произхода му.

Заключителни думи

Всичко написано до момента, би трябвало да отговаря на въпроса, защо трябва да внимавате, когато купувате велосипеди втора ръка. И тук предпазливостта е много важна, така че дръжте очите си добре отворени и купувайте само от хора, на които може да се гласува вот на доверие. Подходете разумно и се опитайте да съберете необходимите средства за закупуването на ново и красиво колело, с което да си вършите работа и / или да зарадвате своите малки палавници. А сега е време да Ви пожелаем успех и вярваме, че сме помогнали да вземете правилното решение.