За колко време се краде велосипед

Социалните мрежи и форумите преливат от постове за откраднати велосипеди. Полицията твърди, че разкрива около 70% от кражбите, което е крайно недостатъчно. Според специалистите на един крадец му трябват от 30 секунди до 10 минути, за да задигне велосипеда. По-долу ще разкажем няколко кратки истории за фрапиращи кражби, от които можете да си извадите поука. Главната цел е да помислите за защитата на вашето колело.

Мъж краде два велосипеда на различни собственици за 30 минути

Млад мъж успява да открадне два велосипеда в един и същ жилищен блок, но на различни собственици, като престъплението е извършено само за 30 минути. Кражбата се извършва в кв. Полигона в гр. София, където нахалният крадец разбива вратите между етажите в блока и необезпокояван присвоява колелата. Той нанася щети за общо хиляда лева, а от него няма следа и до ден – днешен. Това е още един криминален акт, който трябва да имате предвид.

Как задигнаха велосипеди за 20000 лири във Великобритания?

Британският колоездач Джош Тисдейл се разделя с два велосипеда, които оставя за няколко минути на велопаркинг в Кливланд. Двете колелета са били правени по поръчка специално за шампиона. Кражбата е осъществена от тийнейджъри, които успяват да плячкосат велосипедите в следобедно време. Момчетата също са карали колела, а покрай тях са преминавали автомобили и хора, но те не са се намесили виждайки отмъкването на собствеността. Броени минути са трябвали на крадците, за да извършат престъплението, което обаче е заснето с видеокамера, в близост до обекта. Това е и една от най-крупните кражби на острова.

Защо тези кражби са били допуснати?

Това, което виждаме от горе представените два примера е, че обществеността предпочита да мълчи, отколкото да се намеси при кражбите. Откраднатите през деня велосипеди от жилищния блок са били съпроводени с шум от разбиване на вратите, но никой не е обърнал внимание. Взетите колела на британския шампион пък са станали обект на множество погледи, но хората пак не са обърнали внимание. Ето защо, е нужно да вземем мерки сами.

Оборудвайте вашето колело с надеждни устройства за заключване. По възможност го съхранявайте във вашия дом и го регистрирайте. Само по този начин можете да очаквате по-добър ефект. Ясно е, че велосипеди са се крали, и ще се крадат в бъдеще време. Тук най-важна е превенцията. В нашия блог ще откриете полезни съвети за защита на велосипедите от кражба. Желанието ни е, да Ви бъдем от полза и със сигурност можете да разчитате на нас.