5 съвета от полицията към собствениците на велосипеди

realdark март 14, 2021 Кампании

От органите на реда дават няколко полезни съвети, с чиято помощ да ограничите опитите за кражба. Ако се вслушате в напътствията на МВР има много по-голяма вероятност да съхраните колелото си и да не станете жертва на апашите. Ето защо, ще представим съветите на пазителите на реда в следващите редове на статията ни. Прочетете внимателно следното.

1 – Постарайте се да не оставяте велосипеда без надзор

Оставеният за дълго време велосипед на улицата, може да бъде присвоен от наглите крадци. Често се случва да отидем до магазина и да оставим колелото си за повече от 30 минути на паркинга. Това време е предостатъчно на хората с престъпни намерения, да отмъкнат возилото. Важно е да вложим старание, и да действаме по-експедитивно, докато пазаруваме.

2 – Не оставяйте малките деца да карат, без да има някой до тях

Децата са сред най-честите жертви на кражби на колела. Обикновено, крадецът моли учтиво детето да му даде да направи едно кръгче, а след това задига колелото и избягва. Тук трябва да посъветваме децата си да не дават на никого велосипеда си под никакъв предлог. Освен това е добре да бъдем около малките палавници, когато излизат навън, за да карат. 

3 – Винаги изисквайте документ при покупката на велосипед

Ако купувате велосипед, е нужно да поискате документите му. В тях е отразен серийният номер, който стои на рамката, както и други подробности за марката и модела. Имайте предвид, че липсата на документ, касова бележка и гаранционна карта, ще затрудни разследването на полицията, ако возилото бъде откраднато, така че бъдете внимателни.

4 – Използвайте защитни устройства за велосипеди

Днес на пазара можем да открием различни видове заключващи устройства за велосипеди. Има такива от закалени вериги, които усложняват мисията на крадците. На всяка цена се снабдете с подобен тип устройство, ако искате да запазите велосипеда си непокътнат. 

5 – При кражба сигнализирайте органите на реда

Ако откраднат колелото Ви веднага сигнализирайте МВР, така че служителите да стартират разследването на кражбата незабавно. Много хора правят грешката да търсят крадеца сами, което в повечето случаи не дава добри резултати. Ето защо, полицията е правилния вариант.

В обобщение

Горе посочихме съвети от полицията, които се тиражират в интернет пространството към днешна дата. Тук в блога ни ще откриете още интересни материали за противодействие на кражба на велосипеди. Силно се надяваме, че Вие няма да пострадате от подобен вид криминален акт, но е по-добре да бъдете подготвени и да знаете, какво да правите.