Защо е трудно да се разкрият кражбите на велосипеди?

realdark януари 10, 2021 Кампании

От полицията излизат с мнение, че кражбите на велосипеди, стават все по-чести. Властите определят този вид престъпление като истински бич за обществото. Велосипеди се задигат, ако са оставен пред магазини, както и от мазета, стълбищни площадки, дворове и други. Полицаите успяват да установят едва 70% от извършителите на кражбите, а много хора остават без любимото си колело. Защо е толкова трудно разкриването на кражбите, прочетете по-долу.

Липса на документи за собствеността

За съжаление много от собствениците на велосипеди, не притежават документ, който да удостовери, че возилото е тяхно. Това е и най-честата причина, полицията да не може да докаже, че дадено колело принадлежи на конкретен човек. Документите липсват, тъй като са стари и изхвърлени, както и поради факта, че велосипеда е купен втора ръка, без документи.

От голямо значение, е да пазите гаранционната карта и касовата бележка, които са Ви били връчени по време на покупката на велосипеда. Така при разпознаването, ще можете да докажете, че возилото принадлежи на Вас. Ако нямате документ, мисията става невъзможна.

Непредпазливост и неправилно съхранение

Не са малко тези, които оставят велосипеда си, без никакъв надзор. По селата се забелязват множество колела паркирани по дворовете, а собствениците са заети със земеделска работа. Липсва всякакъв вид заключване и предпазни мерки. Крадците точно това чакат и въоръжени с клещи и ножовки се втурват към плячката. Те задигат велосипеди за хиляди левове всяка година. Няма обаче как да се оправдае тази непредпазливост, колкото и да ни се иска.

Други пък използват слаби устройства за заключване, които могат да бъдат разбити, без много усилие и с обикновени инструменти. Просто хората не са информирани за наличието на специални механизми правещи кражбата на колелото много по-трудна и времеемка. За това и създадохме нашия блог, в който ще откриете полезни съвети за заключване на велосипеди.

Големият пазар

Само в столицата има над 3000 заложни къщи, което превръща работата по разкриване на кражбите, много трудна. На органите на реда им трябва много дълго време, за да направят съответната проверка. Още повече, че не само в заложните къщи могат да се намерят откраднати велосипеди. Такива има и по битаците и в някои гробници за автомобили. Все пак благодарение на велорегистрите и документите, могат да се установят немалко кражби.

Заключение

Предвид трудността на разкриването на кражби на велосипеди, е добре да се подготвите и да не позволите возилото Ви да бъде присвоено с взлом. За да го направите вземете необходимите превантивни мерки, снабдете се с устройства за заключване и действайте предпазливо. Следвайки тези наши съвети, ще усложните мисията на престъпниците.