Как да избегнем закупуване на откраднат велосипед?

За голямо съжаление, кражбата на велосипеди в България се превръща в епидемия. Краде се във всеки град и населено място, а полицията едвам смогва, за да разкрие извършителите. Това е причината да напишем това ръководство, което ще Ви помогне да избегнете закупуването на откраднат велосипед. Ето и какво е важно да запомните купувайки колело.

Внимавайте при покупка на велосипед от интернет

В интернет и социалните мрежи е пълно с обяви за продажба на велосипеди. Вие можете да попаднете на нов модел бегач на срамна цена. Замислете се защо Ви продават велосипеда за толкова малко пари. Проверете каква е продажната му цена на ново. Освен това е добре да поискате номера на рамата и да го проверите във велорегистъра, за да видите дали не присъства. Имайте предвид, че немалка част от продаваните колела, са откраднати.

Друго, което може да Ви направи впечатление е, че има много малко снимки на колелото и всички те са с лошо качество. Това се прави, с цел да не се познае от истинския собственик. Отваряйте си очите за тези неща, тъй като само по този начин ще избегнете закупуването на крадена вещ. Не на последно място е препоръчително да избягвате съмнителните сайтове.

Изискайте данни от продавача на велосипеда

Ако купувате велосипед втора ръка, е добре да изискате някакви данни от продавача. Добре е да закупите колелото директно на адреса, където живее продавачът. Не е препоръчително да се видите на неутрално място, на което да Ви доставят стоката. В случай, че купите колело на улицата поискайте данни за обратен контакт с този, който Ви го продава. По този начин, ако велосипедът се окаже краден, ще можете да упътите органите на реда към извършителя.

При положение, че продавачът не иска да Ви даде телефон или адрес за връзка, то тогава можете да поставите под съмнение продукта, който сте получили от него. Обикновено, крадците не искат да дадат никаква информация за себе си и стават раздразнителни, когато поискате такава. По този начин може да познаете, че има нещо скрито и нередно.

В обобщение

Това са най-добрите начини да разгадаете, кога един велосипед е краден. Разбира се, има и много изключения, като хора продаващи колела на старо, защото желаят да се снабдят с нови такива или просто са се отказали да ги използват. Ние не Ви провокираме да се съмнявате във всеки и във всичко, но е добре да имате едно на ум, купувайки колело втора употреба.