Къде и кога се крадат най-много велосипеди?

realdark март 23, 2021 Кампании

Така наречената веломафия в България задига колела за над 250 000 лева всяка година. Най-големите кражби се случват в столицата – София, както и в големите градове, каквито са Варна, Бургас, Пловдив, Перник и други. Обикновено крадените велосипеди се препродават на по-ниска цена, или пък на части, като най-търсените на пазара са рамката, вилката и спирачките. За съжаление повечето кражби идват в следствие на лошата защита на велосипедите.

Кога е най-вероятно да откраднат колелото ми?

Пролетта и лятото са сезоните, в които се краде най-много. Хубавото време изкарва велосипедистите навън, а често те оставят своите возила пред магазини, в тъмни квартални улици и опасни места. Слабото заключване на велосипедите е една от причините крадците да могат да ги задигнат лесно, и без да изпитват проблеми. Малко пък са онези, които се възползват от възможността да регистрират колелото си в предназначените за това сайтове.

Глътка въздух идва от факта, че полицията успява да намери немалко откраднати велосипеди, така че ако стенете жертва на грабеж, то тогава не се колебайте да се обърнете към органите на реда. Разбира се, има и различни начини за превенция, като модерни устройства за заключване, използване на GPS системи и не на последно място собствена отговорност.

Какво трябва да направя, за да защитя велосипеда си?

На първо време е добре да се отнасяте отговорно към вашата собственост. Не оставяйте велосипеда сам дълго време, паркирайте го на обозначените за това места и използвайте двойно заключване. Ако оставяте колелото в търговски обект или банка, го паркирайте в близост до камерите. Опитайте се да не зарязвате велосипеда в съмнителни и неосветени участъци. Това са все правилни съвети, с чиято помощ ще защитите вашето любимо возило.

На последно място, но не по важност, е добре да регистрирате велосипеда си давайки възможно най-пълното описание, което включва модел, рамка номер, цвят и характерни особености. Ако пък добавите към всичко това и една застраховка, ще бъдете с една идея по-спокойни. Написаното от нас може да Ви бъде от полза, стига да осмислите напътствията.

Няколко думи в заключение

Колелета са се крали, и ще се крадат. По-важното е да осигурим превенция срещу престъпните посегателства на крадците. По-горе дадохме някои важни насоки, така че се надяваме да са Ви били полезни. От този момент нататък оставяме на Вас грижата за колелото и Ви желаем по-малко тревоги свързани с кражби. Естествено, ние ще продължаваме да Ви даваме ценна информация по темата кражби на велосипеди.