Често задавани въпроси за откраднати велосипеди

realdark април 8, 2021 Кампании

В интернет и социалните мрежи се задават много въпроси от притежатели на велосипеди. Те се питат как да защитят собствеността си от кражба. В някои случаи те получават отговори от изпатили потребители, а в други не успяват да открият точната информация. В този ред на мисли подготвихме тази статия, в която ще разгледаме вашите въпроси, и ще отговорим.

1 – Какво да направя, ако ми откраднат велосипеда?

Веднага се обадете в полицията и съобщете за извършеното престъпление. Посочете местонахождението на кражбата и дайте описание на велосипеда. Ако е възможно посочете номера на рамата, споменете цвета и модела на превозното средство, добавете документи от типа гаранционна карта или касова бележка. В случай, че велосипеда е откраднат в близост до търговски обект или банка, където има камери, можете да изискате видео запис от обекта.

2 – Къде да потърся откраднатия ми велосипед?

Ако вече сте уведомили полицията, можете да вземете още някои мерки. Така например, разпространете снимка на велосипеда в социалните мрежи и поставете коментар, че е откраднат. Помолете хората да Ви информират, ако забележат велосипеда и оставете координати за връзка. Също така е желателно да обиколите местните заложни къщи, за да видите дали случайно вашето колело вече не се продава там на много по-ниска цена.

3 – Какви устройства за заключване на велосипед се предлагат?

На пазара има най-различни устройства за заключване на велосипеди. Вие можете да използвате метални кабели със закопчалки, U-образни катинари, вериги с катинар и велоключалки. В интернет се предлагат онлайн магазини, където ще попаднете на тези продукти, както и на много други, така че разгледайте ги и изберете най-доброто.

4 – Как да установя местоположението на откраднат велосипед?

Това е трудна задача, но не и невъзможна. Можете да използвате онлайн регистрите за велосипеди, както и да се доверите на специалните GPS тракери, които се могат да се скрият под седалката или към коша на велосипеда. Този тип системи са широко разпространени в Западна Европа, а отскоро вече се при нас в България и са използвани от немалко хора.

5 – За колко време полицията разкрива кражба на колело?

В зависимост от проведеното разследване, разкриването на кражба на велосипед, може да трае от няколко дни, до няколко месеца. За съжаление невинаги органите на реда могат да намерят возилото, защото има риск то да бъде разглобено и продадено на части. Това, разбира се, е най-лошия възможен сценарии, но пък не е изключено да се случи точно на вас.